Min receptbank

Min frisör sa, under vår senaste sittning, att jag borde starta en resturang eller åtminstone blogga min mat och med den uppmaningen och önskan från en annan person med en mage som trilskas tänker jag att ”Varför inte”.
Kampen för att hitta rätt allergi har ärrat oss alla, jag vet hur utmattande det kan vara att få en ny kost att förhålla sig till, en kost där det mesta utesluts. Svårigheterna att hitta god mat igen, eller lättlagad för den delen. Alla har vi olika förutsättningar, ork, kunnighet, tid och så vidare. Här tänker jag dela med er vår receptbank med mat som utesluter SPANNMÅL och MJÖLKPROTEIN.
SPANNMÅL; Vete, Havre, Råg och Korn (i andra länder än Sverige ingår även Majs här) Här finns doldisar att se upp för, till skillnad från Glutenintolerans så tål en med spannmålsallergi inte alls Vetestärkelse eller glutenfritt havre(!!), Jag listar nu allt som vi inte tål inom ramen för SPANNMÅL (bortsett från Majs):
Vetestärkelse
Glukos
Glukossirap
Glykossirap
Glykos
Glycerol
Druvsocker (återfinns i charkprodukter såsom skinka)
Dextros (återfinns i korv, köttbullar, godis, glass, chips med mera)
Stärkelsesirap
Stärkelse
Maltodextrin (återfinns bland annat i kryddblandningar)
Maltitol
Modifierad stärkelse
Maltextrakt
E150d (återfinns i saft, coca-cola m.fl)
E422
E 965
E1404
E1442
MJÖLKPROTEIN; Ko, Får, Get -All mjölk som kommer från en spene eller ett bröst.

Som du ser är listan lång men jag lagar mat v a r j e dag, från grunden, flera gånger om dagen och jag har hittat mina många och goda guldkorn som snurrar årets alla dagar. Jobbar du i skolkök eller har familjemedlemmar med allergi kan detta vara extra kul att hitta, jag vet att det ibland kan kännas som om att man springer rakt in i en vägg när man står där vid spisen för 14 gången samma vecka och ska uppfinna hjulet igen. Med det sagt önskar jag dig välkommen på vår resa!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s