En portion vardagslyx

Jag älskar fisk. Jag är inte alls berest vad gäller fisk; jag fiskar inte, filéar inte men jag njuter desto mer av konsistensen. En nyupptagen Harr, med salt och smör, i folie över öppen eld är kanske det bästa! Eller rökt Röding, barndomsminnen som består i smaklökarna (trots att dem tycks verka i motvind just nu). Men till vardags blir det Lax minst två gånger i veckan, barnen älskar Lax. Oftast med potatis till men hur den tillagas varierar ofta, favoriten i sommar har dock varit tillagad i ugn.
Vardagslyx för oss är vårt liv, varje middag vi äter är hemlagad mat från grunden (inget hel- eller halvfabrikat), till middagen samlas hela familjen och vi berättar om dagen, planer vi har och vad vi önskar oss av nästkommande dag. Vi dricker ur fina glas och låter vår Sonos Fem fylla rummet med god stämning. Vardagslyx är också en promenad runt ön, att skörda grönsaker, frukt och bär som vi odlat och givit näring till eller små intima samtal med våra grannarna. Livet med vardagslyx är det vackraste vi kan ge oss själva. Andrum.

När jag äter brukar jag stanna upp, tänka på var maten kommer ifrån, hur många vi är som ”jobbat” med maten och tacka för näringen min kropp får ta del av. Jag låter maten smaka, kännas och ibland förundras jag över hur god mat jag lyckats göra (nästan lika förvånad varje gång).
Jag har ingen djupare kunskap i matlagning men det är något jag älskar och har vigt mer än halva mitt liv till. Mat har alltid varit viktigt för mig, som liten vägrade jag äta kött, inte all kött men allt utom fläskfilé. Det värsta jag visste var konsistens och ofta fick jag ont i magen av mat. man trodde jag var överkänslig mot mjölk men besvären fortsatte. Min käre mor trodde det var psykosomatiskt men jag har alltid känt att det varit maten. I vuxen ålder trodde jag att det var glutenintolerans, vilket jag nu i ålder av 33 år, förstått att det är spannmålsallergi. Min allergi förklarar alla min symptom, allt från ångest och oror till utslag och smärta i magen, huvudet och leder. Lätt att tro att det är psykiskt men med kost utan spannmål är min plötsliga och otillbörliga ångest och oro som bortblåst. I vuxen ålder känner jag mig fri vad gäller mat och matlagning, mina barn har samma allergi som undertecknad och livet är så mycket enklare nu när vi vet det. Visst saknar vi massor av godsaker men vi har lärt oss hitta nya smaker, konsistenser och alternativ.
Att tillaga ren mat har varit min stora passion, en rödvinssås från grunden eller bara den enkla vardagsmaten, egenrullade köttbullar, biff, våfflor You Name It! Vardagslyx är att ha tid till barn, man, djur, matlagning, det lilla och det stora, plocka svamp och att sitta ner med orden som flödar ut i ett blogginlägg.

Jag hoppas att du ska gilla att läsa här, följa oss i vår vardag.
Med värme, S

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s